Prekių katalogas

Infraraudonųjų spindulių termometras - ką reikia žinoti?

  • Infraraudonųjų spindulių termometrai idealiai tinka matuoti temperatūrą, kurią reikia tikrinti per atstumą, kai negalite įkišti zondo į matuojamą objektą, jei paviršius yra nepasiekiamas arba jei dėl didelio karščio turite laikytis atstumo. 

    Infraraudonųjų spindulių termometrų patrauklumas akivaizdus - matuoti temperatūrą neliečiant daikto ar net nebūnant šalia jo. Tačiau prieš įsigydami infraraudonųjų spindulių termometrą turite apsvarstyti keletą svarbių klausimų ir atsižvelgti į tam tikrus apribojimus.

    KODĖL NAUDOTI INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRUS?

    ➤ ATLIEKA MATAVIMUS PER ATSTUMĄ
    Infraraudonųjų spindulių termometrai idealiai tinka matuoti temperatūrą, kurią reikia tikrinti per atstumą. Jie užtikrina tikslią temperatūrą neliečiant matuojamo objekto (net jei objektas juda).
    Tai idealiai tinka, kai negalite įkišti zondo į matuojamą objektą, jei paviršius yra nepasiekiamas arba jei dėl didelio karščio turite laikytis atstumo. Infraraudonųjų spindulių termometru galite matuoti objektus, kurie yra:

    • Jautrūs lietimui (kompiuterių schemos)
    • Pavojingi (krumpliaračiai, išlydytas metalas)
    • Nepralaidūs (šaldyti maisto produktai)
    • Jautrūs užteršimui (maisto produktai, druskos tirpalas)
    • Judantys (konvejerio juosta, gyvi organizmai)
    • Nepasiekiami (oro kondicionavimo kanalai, ausų būgneliai)

    ➤ INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRAI MATUOJA PAVIRŠIAUS TEMPERATŪRĄ
    Infraraudonųjų spindulių termometrai puikiai tinka paviršiaus temperatūrai tikrinti, tačiau jie nematuoja objekto vidaus temperatūros.
    Infraraudonųjų spindulių termometrai yra labai greiti - paprastai parodymus pateikia per sekundės dalį arba per tiek laiko, kiek termometro procesorius atlieka skaičiavimus. Dėl savo greičio ir santykinai paprasto naudojimo infraraudonųjų spindulių termometrai tapo neįkainojamais įrankiais maisto pramonėje, gamyboje, šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemoms, asfalto ir betono gamyboje, laboratorijose ir daugybėje kitų pramonės sričių.

    INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRŲ APRIBOJIMAI
    Infraraudonųjų spindulių termometrai gali būti labai naudingi, jei naudojami tinkamu būdu ir tinkamai. Tačiau prieš pasitikėdami jų gebėjimu greitai nustatyti temperatūrą, turite suprasti jų trūkumus.

    • Matuoja tik paviršiaus temperatūrą, o ne maisto ar kitų medžiagų vidaus temperatūrą. Infraraudonosios spinduliuotės termometras negali būti naudojamas kaip pakaitalas, kai maisto produktų vidaus temperatūrai matuoti reikia naudoti akimirksniu nuskaitomą termometrą.
    • Reikia atlikti koregavimus, atsižvelgiant į matuojamą paviršių (žr. toliau "Kas yra spinduliavimas").
    • Paprastai manoma, kad jie nėra tokie tikslūs, kaip to paties paviršiaus matavimai zondu*.
    • Gali būti laikinai paveikti šalčio, drėgmės, dulkių, rūko, dūmų ar kitų ore esančių dalelių.
    • Gali būti laikinai paveikti staigių aplinkos temperatūros pokyčių
    • Gali būti laikinai paveikti radijo dažnio, kurio elektromagnetinio lauko stipris yra trys voltai vienam metrui arba didesnis.
    • "Nematuoja" per stiklą, skysčius ar kitus skaidrius paviršius, nors pro juos sklinda matoma šviesa (pvz., lazerio) (t. y. jei infraraudonųjų spindulių pistoletą nukreipsite į langą, matuosite lango stiklo, o ne lauko temperatūrą).

    * Atkreipkite dėmesį, kad kai kuriais unikaliais atvejais infraraudonųjų spindulių termometrai iš tikrųjų gali būti tikslesni už paviršiaus zondus, nes paviršiaus zondai turi savo temperatūrą ir gali paveikti matuojamą paviršių, su juo liesdamiesi.

    INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRŲ D.U.K.

    ➤ AR GALIU PATIKRINTI GRILIO TEMPERATŪRĄ INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRU?
    Taip! Tačiau jei infraraudonųjų spindulių termometrą nukreipiate į akytą paviršių, pavyzdžiui, kepsninę ar groteles, apskaičiuojant galutinę temperatūrą bus atsižvelgta į bet kokio paviršiaus, matomo pro kepsninės ar grotelių skylutes, temperatūrą.

    ➤ KAIP INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRU IŠMATUOTI KEPSNINĖS TEMPERATŪRĄ?
    Ant grilio padėkite kietą paviršių, pavyzdžiui, ketaus lėkštę ar keptuvę, ir leiskite jam įkaisti 5-10 minučių.
    Ketaus paviršių šiek tiek apipurkškite kepimo aliejumi, kad užtikrintumėte tinkamą spinduliuotę.
    Infraraudonųjų spindulių termometru išmatuokite lėkštės ar keptuvės paviršiaus temperatūrą.

    ➤ AR GALIU NAUDOTI INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRĄ ORKAITĖS TEMPERATŪRAI MATUOTI?
    Ne. Infraraudonųjų spindulių termometras matuos tik orkaitės sienelių paviršiaus temperatūrą.

    ➤ KAS YRA EMISIJA (SPINDULIUOTĖ)?
    Visi objektai skleidžia elektromagnetinę energiją, pavyzdžiui, saulės spinduliuojama šiluma.
    Visi objektai spinduliuoja arba skleidžia elektromagnetinę energiją. Pagalvokite apie šviesą, sklindančią iš lempos, arba raudonai žėrinčias žarijas. "Emisija" - tai medžiagos gebėjimo spinduliuoti infraraudonąją energiją matas. Jis matuojamas skalėje nuo 0,00 iki 1,00.
    Paprastai kuo medžiagos emisijos rodiklis artimesnis 1,00, tuo labiau ta medžiaga linkusi sugerti atspindėtą arba aplinkos infraraudonąją energiją ir skleisti tik savo infraraudonąją spinduliuotę. Daugumos organinių medžiagų, įskaitant augalų ir gyvūnų šalutinius produktus, emisijos koeficientas yra 0,95.

    EMISIJA TURI ĮTAKOS INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ RODMENIMS
    Pagalvokite apie veidrodį - jis atspindi beveik visą į jį nukreiptą energiją. Jis skleis termometro skleidžiamą infraraudonąją energiją ir savo paties spinduliuojamą energiją. Dėl šios priežasties infraraudonųjų spindulių temperatūros rodmenys iš mažo emisyvumo medžiagų, tokių kaip aliuminis ir nerūdijantis plienas, nėra tikslūs. Tačiau jei aliuminio ar nerūdijančio plieno keptuvė padengta aliejumi (organine medžiaga), keptuvės spinduliavimas padidėja dėl plonos aliejaus plėvelės ant jos paviršiaus.

    ➤ AR GALIU INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRU PATIKRINTI MĖSOS AR KITŲ MAISTO PRODUKTŲ TINKAMUMĄ?
    Kadangi infraraudonųjų spindulių termometrai matuoja tik paviršiaus temperatūrą, jie nėra labai veiksmingi nustatant maisto produktų gatavumą. Kietų maisto produktų vidaus temperatūrą galima nustatyti tik tradiciniais termometrais su zondais.

    ➤ INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRAS SKYSČIŲ TEMPERATŪRĄ MATUOTI.
    Naudodami infraraudonųjų spindulių termometrą skysčiams, pavyzdžiui, sriuboms ir padažams, prieš matuodami būtinai stipriai pamaišykite, kad skysčio temperatūra susilygintų ir būtų galima tiksliau nustatyti apytikrią skysčio temperatūrą. Žinokite, kad garai, net jei skystis neužverda, gali kondensuotis ant termometro ir turėti įtakos matavimo tikslumui.

    ➤ AR INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRAI MATO PER STIKLĄ AR SKAIDRŲ PLASTIKĄ?
    Infraraudonųjų spindulių termometrai NEMATO pro stiklą, skysčius ar kitus skaidrius paviršius. Nors pro juos praeina matoma šviesa (kaip lazerio), t. y. jei infraraudonųjų spindulių termometrą nukreipsite į langą, matuosite paties lango paviršiaus temperatūrą.

    ➤ AR INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRAI MATO PER VANDENĮ?
    Ne. infraraudonųjų spindulių termometrai gali matuoti tik vandens paviršiaus temperatūrą - net jei lazerio šviesa praeina pro vandenį, kaip aprašyta pirmiau.

    ➤ KAS YRA "TAŠKO DYDIS", "TAŠKO SANTYKIS" ARBA "ATSTUMO IKI TAIKINIO SANTYKIS"?

    TAŠKO DYDIS
    Bet kokio matavimo "taško dydį" nusako du kintamieji:
    1. “Atstumo iki taikinio santykis" arba konkretaus infraraudonųjų spindulių termometro "taško santykis".
    2. Atstumas tarp infraraudonųjų spindulių termometro ir taikinio

    ATSTUMO IKI TAIKINIO SANTYKIS
    Paprastai ant paties termometro pažymėtas "atstumo iki taikinio santykis" (DTR) arba "taško santykis" nurodo, kokio skersmens paviršiaus ploto "apskritimą" infraraudonųjų spindulių termometras išmatuos tam tikru atstumu.
    Pavyzdžiui: infraraudonųjų spindulių termometras, kurio santykis 12:1, matuos 1″ skersmens paviršiaus ploto apskritimo temperatūrą iš 12″ atstumo, 2″ skersmens paviršiaus ploto apskritimo temperatūrą iš 24″ atstumo ir t. t.

    ➤ AR SVARBU, KOKIU KAMPU LAIKAU INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRĄ MATUOJAMO OBJEKTO ATŽVILGIU?
    Taip. Paprastai tariant, visada stenkitės infraraudonųjų spindulių termometro lęšį arba angą laikyti tiesiai statmenai matuojamam paviršiui. Tokiu būdu termometru matuojamo paviršiaus ploto riba bus siauras apskritimas. Kai infraraudonųjų spindulių termometrą laikysite kampu matuojamo paviršiaus atžvilgiu, jūsų "momentinėje nuotraukoje" matomas plotas bus elipsės formos ir jį bus sunkiau kontroliuoti.

    ➤ AR REIKIA VALYTI INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRĄ?
    Taip! Kad infraraudonųjų spindulių termometrai būtų tikslūs, juos reikia laikyti be purvo, dulkių, drėgmės, rūko, dūmų ir šiukšlių. Visada skirkite laiko infraraudonųjų spindulių termometrui išvalyti po to, kai jis buvo purvinas, dulkėtas, dūminis ar drėgnas. Taip pat turėtumėte planuoti reguliarų valymą maždaug kas šešis mėnesius. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti infraraudonųjų spindulių lęšiui arba angai, kad jie būtų švarūs ir be šiukšlių.

    KAIP VALYTI INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ TERMOMETRĄ:
    1. Naudokite minkštą šluostę arba medvilninį tamponą su vandeniu arba medicininiu spiritu (niekada nenaudokite muilo ar cheminių medžiagų).
    2. Iš pradžių atsargiai nuvalykite lęšį, paskui termometro korpusą.
    3. Prieš naudodami termometrą leiskite lęšiui visiškai išdžiūti.
    * Niekada nemerkite jokios termometro dalies į vandenį.

    ➤ KODĖL GAUNU KEISTUS RODMENIS ANT BLIZGANČIO METALO?
    Medžiagos, turinčios labai mažą spinduliavimo koeficientą, pavyzdžiui, labai poliruoti metalai, paprastai labai atspindi aplinkos infraraudonąją energiją ir mažiau efektyviai spinduliuoja savo elektromagnetines bangas. Pavyzdžiui, jei į nerūdijančio plieno puodą, pripildytą verdančio vandens, nukreiptumėte fiksuoto spinduliavimo koeficiento infraraudonųjų spindulių termometrą, rodmenys būtų artimesni 100 °F (38 °C), o ne 212 °F (100 °C). Taip yra todėl, kad blizgus metalas geriau atspindi kambario spinduliuotę nei skleidžia savo infraraudonąją spinduliuotę.

    REGULIUOJAMA IR FIKSUOTA EMISIJA
    Kai kurie infraraudonųjų spindulių termometrai (pvz., maisto saugos infraraudonųjų spindulių termometras) turi fiksuotus spinduliavimo parametrus (paprastai 0,95 arba 0,97), kad būtų paprasčiau juos naudoti ir kad jie būtų tinkami daugumai medžiagų paviršių, įskaitant beveik visus maisto produktus.
    Tačiau kiti infraraudonųjų spindulių termometrai turi reguliuojamus spinduliavimo nustatymus, todėl galite tiksliau paruošti termometrą matuojamo paviršiaus tipui, ypač matuodami neorganinius paviršius.

    Parengta pagal straipsnį:
    https://blog.thermoworks.com/thermometer/how-to-use-an-infrared-thermometer/